A propòsit de l'espectacle Suite toc núm.6, ens van demanar participar des de GRUP a l'entrevista realitzada al programa dels matins de TV3.
Les germanes Clara i Ariadna Peya, acompanyades de la companyia Impuxiles, ens porten a escena el patiment psíquic, l'acompanyament al qui pateix, la reivindicació sobre l'estigma de la malaltia mental, el dubte sobre qui està malalt, la lluita envers el símptoma, el dolor, la confusió, la soledat... amb el desig de posar veu, so, paraula o gest, de fer d'altaveu per a tots aquells que no ho poden fer. Alhora transmetent un missatge enèrgic, vital i creatiu d'aquells que estan disposats a mirar endins i compartir amb els altres, tot i que el que tinguem entre mans sigui dolor o malestar.
Tanmateix ens fan pensar sobre què significa estar malalt, tenir patiment psíquic, què genera tenir un diagnòstic i seguir un tractament.
Des de GRUP pensem que el diagnòstic ni defineix ni determina. Des dels professionals en salut mental, es tendeix a transmetre un missatge de cronicitat que no permet pensar que un pot avançar, transformar o elaborar el patiment. Des de la pràctica clínica observem moltes persones que al llarg del procés psicoterapèutic han pogut anar avançant, transformant i re-formulant els seus símptomes, preservant aspectes sans, rescatant-ne d'altres i podent arribar a tenir una vida satisfactòria en diferents àmbits.
Des de GRUP sabem que en el procés trobarem dificultats, però seran més abordables si som capaços d'identificar les parts sanes de l'individu i apostem per la concepció de que en grup es suporten millor les ferides psíquiques.
Tali Vaimberg.
Comments