top of page

Curs d'intervencions i psicoteràpia online

Actualizado: 23 abr 2020

En motiu de la present crisi sociosanitaria ens hem vist immersos, repentinament, en una situació d'aïllament que impedeix o dificulta greument l'atenció en Salut Mental. Els métodes d'intervenció que utilitzen tecnologies permeten l'atenció a distància, adquirint una gran importància per a alleugerir una part de les necessitats assistencials amb les que ens trobem i ens trobarem en els propers mesos. Aquestes tecnologies existeixen des de fa aproximadamente 15 anys, tot i així, en el nostre camp s'ha desenvolupat escassa o nul·la formació dels professionals. En aquesta situació decidim oferir l'experiència acumulada al llarg d'aquests anys en aquest camp de manera gratuïta i com a forma de col·laborar activament, en la urgent situació actual, a través d'aquesta proposta de formació.


Passat l'equador de la primera edició i davant de la gran demanda de professionals interessats en realitzar-lo, hem decidit convocar un segon grup del curs, amb les mateixes característiques: online i gratuït. S'iniciarà amb una conferència per a tots els participants on es presentaran les tasques, a més a més d'una presentació teòric-tècnica que dóna base al curs.

Està sent una primera edició satisfactòria i enriquidora, en la qual 130 professionals del camp de la salut mental, de diferents comunitats autònomes i d'altres països han aportat experiències i material de treball, amb enfocaments diversos (psicoanalític, psicodramàtic, psicoanàlisis relacional, psicoteràpia sistèmica i conductual) així com multiples camps d'aplicació (atenció primerenca de nens, adolescents, adults, tercera edat, trastorns alimentaris, addicions, dols, situacions vinculades al Covid-19, atenció de persones sense llar) i també diverses patologies (neurosis, TEA, psicosis, trastorns de personalitat, estructures borderline).

Contarem amb aquesta important aportació per part dels participants de la primera edició per a enriquir la tasca del nou grup que s'iniciarà. Juntament amb el Dr. Raúl Vaimberg Grillo en la coordinació general, participa un equip de professionals que col·laboren com a dinamitzadors de les tasques, dels grups de treball (mitjans i petits), en l’organització i en el suport tècnic.

Data d’inici: Diumenge, 10 de Maig de 16 a 18hs (hora de Barcelona). Videoconferència via Zoom.


Duració: 4 setmanes. Amb 25hs. de dedicació que inclouen 5 hs. de videoconferències sincròniques.


Continguts: es realitzaran bàsicament 4 tasques.


  • Lectura de materials teòrics online aportats amb el curs.

  • Participació en un fòrum textual i asincrònic en el qual, alumnes i professors debatran els temes d'estudi de cada setmana de treball.

  • Realització de treballs breus d'elaboració de temes tractats.

  • Seminaris a través de videoconferències grupals utilitzant el programa Zoom, amb presentació de Power Point, vídeos, reflexió sobre materials clínics i aprenentatge experiencial a través de l'ús de tecnologies.

A qui va dirigit? S'ofereixen un total de 100 places destinades a professionals de la Salut Mental que requereixin accedir al coneixement i pràctica de metodologies de teleassistència. Els grups tindran un màxim de 20 participants.


Preu: gratuït

Inscripcions: Enviant un breu currículum i unes línias sobre el seu interès en aquest curs i les necessitats a nivell de pràctica assistencial a formacio@grup.com.es


Objectius:


Els objectius principals del mòdul d'intervenció i psicoteràpia online són estudiar i entrenar en els aspectes teòrics i tècnics que permetin desenvolupar tasques clíniques i de prevenció en Salut Mental a través de diverses metodologies online. Se centra en l'estudi de bases teòriques i competències que requereix el professional psicoterapeuta i expert en intervencions individuals, de parella, de família i grupals en qualsevol dels àmbits de la Salut Mental: prevenció primària, secundària i terciària. Té una orientació predominantment pràctica i d'entrenament a través de formació teòrica online, experiencial-vivencial i pràctica online.


El curs és coordinat per el Dr. Raúl Vaimberg Grillo. Metge Psiquiatra. Psicoterapeuta. Doctor en Psicologia per la Universitat de Barcelona. Màster en Societat de la Informació per la UOC. Autor de diversos articles sobre Psicoteràpia Online. Membre de la FEAP. Membre de la IAGP. Membre de la AEP. Membre de la SEPTG. Supervisor docent de la secció psicoanalítica de la FEAP. Director de Grup Formació. Director del Màster en Grups i Psicodrama per l'IL3-Universitat de Barcelona.


Llibres publicats sobre el tema:

VAIMBERG, R. (2010). Psicoterapias tecnológicamente mediadas (PMT). Estudio de procesos y microprocesos a partir de participación online (Tesis doctoral). Archivos TDX.


VAIMBERG, R., (2012). Psicoterapia de grupo, psicoterapia de grupo online: teoría, técnica e investigación. Barcelona: Octaedro.


WEINBERG, H. and ROLNICK A. (2020). Theory and Practice of Online Therapy. Internet-delivered Interventions for individuals, Groups, Families, and Organizations. New York: Routledge. Capítulo de psicoterapia de grupo online: Transformaciones a través del espejo tecnológico.


0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page